maanantai 9. marraskuuta 2009

Profeetan kuva ja seuraukset siitä

Vihamielinen nettikeskustelu poiki kunnianloukkaussyytteen

1.4.2009 11:05

STT

Internetissä käytyyn vihamieliseen keskusteluun osallistunut mies saa syytteen kunnianloukkauksesta.

Verkossa puhuttiin kiihkeään sävyyn eräästä yrittäjästä ja hänen ravintolastaan.

Tuntematon keskustelija ehdotti, että yrittäjän ravintolaan pitäisi mennä piirtämään Allahia esittäviä kuvia lautasliinoihin. Heti tämän puheenvuoron jälkeen nyt syytteeseen joutuva mies laittoi palstalle viestin, jossa oli linkki Allahia loukkaavalla tavalla esittäville verkkosivuille. Mies ehdotti linkin osoittaman piirroksen kaltaisten kuvien tekemistä.

Poliisi tutki, syyllistyikö mies uskonrauhan rikkomiseen. Syyteharkintaratkaisussaan apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske kuitenkin katsoi, että epäilty oli syyllistynyt todennäköisin syin kunnianloukkaukseen.

Syyte nostetaan Kotkan käräjäoikeudessa.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Vihamielinen+nettikeskustelu+poiki+kunnianloukkaussyytteen/1135244847225

Tämän uutisen saimme lukea hesarista ja muista valtamediosta. Mutta vain nettilehdistä, paperiversioista en ole uutista onnistunut löytämään. No asia eteni oikeuteen vuoden ja yhdeksän kuukauden päästä oletetusta rikoksesta.

Sitten tuomio tuli kansliapäätöksenä, tämän julkaisi Kymen Sanomat sekä netissä että paperilehdessä. Muut lehdet eivät halunneet missään muodossa uutista julkaista, lähetin jutun suoraan muihin medioihin mutta minkäänlaista vastausta en saanut.


Islaminuskoa netissä loukanneelle sakkotuomio
30.9.2009 15:22

KOTKA. Islaminuskoa internetin keskustelupalstalla loukannut kotkalainen 37-vuotias mies tuomittiin keskiviikkona Kotkan käräjäoikeudessa kunnianloukkauksesta 90 euron sakkoon.

Loukkaus kohdistui joulun alla 2007 islaminuskoiseen kotkalaiseen pizzeriayrittäjään, jonka yrityksen lautasliinoihin kotkalaismies kavereineen suunnitteli piirtelevänsä Allahia pilkkaavia kuvia.

Kotkalaismies laittoi internetin keskustelupalstalle linkin, josta löytyi Allahia, Muhammadia ja muslimia keskinäisessä homoseksuaalisessa sukupuoliyhteydessä esittävä piirros, jossa Allah esitettiin paholaiseläinhahmossa ja muslimi eläimenä.

Pilkanteko oli kotkalaisyrittäjän mukaan jopa aiheuttanut asiakaskadon ja hänen pizzeriayrityksensä ajautumisen konkurssiin.

Pizzeriayrittäjä vaati kotkalaismiehelle rangaistusta myös uskonrauhan rikkomisesta tämän herjattua ja häpäistyä islamin ja islaminuskoiset. Tähän rangaistusvaatimukseen syyttäjä ei yhtynyt.

Pizzeriayrittäjälle kotkalaismies määrättiin maksamaan korvaukseksi kärsimyksestä 800 euroa, jonka lisäksi hänelle tuli maksettavaksi 400 euron oikeudenkäyntikulut.

http://www.effi.org/blog/kai-2006-06-05.html

Niinpäniin, kuvia saa julkaista - ei kun eipäs saakaan! Mistä voi tavallinen tallaaja tietää että valtakunnansyyttäjän päätös ei pidäkään.

Tarkalleen kyse ei edes ollut mistään kuvasta, vain linkistä. Asianomistaja ei ollut asianomistaja, en ole koskaan häntä tavannut, hän ei ollut minua ikinä tavannut. Nämäkin asiat tuli oikeudessa todettu. Syyttäjän mukaan minun olisi pitänyt tietää että hän on muslimi, no en valitettavasti voi tietää tai tuntea kaikki muslimeja paikkakunnalla, saati edes nimestä päätellä toisen uskonnollista vakaumusta. Alkuperäinen korvausvaatimus oli kymmeniätuhansia euroja.

Tuomiohan oli varsin mielenkiintoinen, olin aihettanut hänen avovaimonsa pizzerian konkurssin, sekä aiheuttanut kaikenlaisia kärsimyksiä mitä ei tosin toteen näytetty. Asia etenee ajallaan Hovioikeuteen.

Nyt on pandoran lipas avattu, jos sitä ei pian suljeta tulee näitä vastaavia tuomioita kuin sieniä sateella, loukkaantujia kyllä tulee riittämään. Siitä pitää mm. Astrid Thors kumppaneineen huolen.

http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/

Sananvapauden puolesta muuten Kymen Sanomien ohella ainoana verkkosivustona julkaisi jutun, löytyy sieltä uutisista:

"Mies on internetissä puhunut Allahia loukkaavien kuvien piirtelystä kotkalaisen pizzerian lautasliinoihin ja maininnut samalla linkin islamia loukkaavaan kuvaan. Pizzeriayrittäjän mukaan tästä on seurannut hänen konkurssinsa. Mies tuomittiin maksamaan yrittäjälle korvauksena 800 euroa. Yrittäjä vaati tuomiota myös uskonrauhan rikkomisesta, mutta tähän syyttäjä ei yhtynyt."

Jussi Halla-ahon tapaus sattui muuten sopivasti samaan aikaan. Suunnilleen peräkkäisinä päivinä kumpikin sai syyttäjältä postia. Illmanilta tuli terveiset.

Huomasin tuossa lukemisen arvoisen linkin johon kannastaa tutustua:

http://oikeusjakohtuus.blogspot.com/2009/09/sananvapaus-murenee-muista-suojella.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti